Ziua Mondială a Inimii este sărbătorită în fiecare an pe 29 septembrie și a fost inițiată de Federația Mondială a Inimii (World Heart Federation) în anul 2000. Ziua Inimii face parte dintr-o campanie internațională de conștientizare a populației cu privire la prevenirea bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale.

Scopul este de a îmbunătăți starea de sănătate la nivel mondial prin încurajarea oamenilor să aducă schimbări în stilul de viață și prin promovarea educației la nivel internațional cu privire la modalitățile de a fi mai bun cu inimile noastre. Această lecție devine din ce în ce mai relevantă pe măsură ce rapoartele privind obezitatea, alimentația necorespunzătoare și inactivitatea fizică la copii și tineri devin din ce în ce mai frecvente.

În acest an mesajul World Heart Day al Federației Mondiale a Inimii este „Folosește-ți inima pentru a te conecta”, îndemnând fiecare membru al societății să-și folosească cunoștințele, compasiunea și influența pentru a-și asigura o viață sănătoasă pentru inimă. Este vorba despre conectarea cu propriile noastre inimi, asigurându-ne că le alimentăm și le hrănim cât mai bine și folosim puterea digitalului pentru a conecta fiecare inimă, oriunde.

Bolile cardiovasculare rămân criminalul numărul unu din lume și se fac vinovate de 18,6 milioane de decese în fiecare an. Acestea pot avea mai multe cauze: fumatul, diabetul, hipertensiunea arterială și obezitatea, poluarea aerului sau amiloidoza cardiacă.

La nivel mondial, în jur de 520 de milioane de persoane suferă de boli cardiovasculare și au fost afectate în mod disproporțional de COVID-19 în ultimul an. Pacienții cu boli cardiovasculare au fost expuși unui risc mai mare de a dezvolta forme grave ale bolilor, iar din cauza unei vulnerabilității sporite au fost nevoiți să se izoleze.

În acest an obiectivul global al Zilei Mondiale a Inimii este valorificarea puterii telemedicinii pentru a îmbunătăți conștientizarea, prevenirea și gestionarea bolilor de inimă. Cei trei piloni-cheie în acest proces sunt:

  1. Echitatea – crearea condițiilor pentru utilizarea eficientă a instrumentelor digitale în scopul îmbunătățirii acțiunilor de prevenție, a diagnosticării și metodelor de îngrijire a afecțiunilor legate de inimă. Este vorba de a permite și împuternici toată lumea: tineri și bătrâni, bărbați, femei și copii, pacienți, cadre medicale să utilizeze instrumente digitale, oriunde în lume (conectivitate la internet, #digital health).
  2. Prevenția – îngrijirea inimii prin adoptarea unui stil alimentar sănătos, renunțarea la fumat și practicarea exercițiilor fizice. Totodată, în cazul unei boli cronice (insuficiență cardiacă, diabet, hipertensiune arterială, obezitate) este important să se opteze pentru vizite regulate la medic, iar în cazul infecției COVID-19 să se solicite asistența medicală urgentă. Instrumentele digitale, cum ar fi aplicațiile pentru telefon și dispozitivele portabile pot ajuta cu adevărat.
  3. Comunitatea – utilizarea tehnologiilor moderne pentru conexiunea cu membrii familiei, cu medicii, îngrijitorii, în special pe timp de pandemie. Datorită vulnerabilității crescute la formele mai severe de COVID-19, pacienții cu boli cardiovasculare au suportat un șir de consecințe:
  • lipsa vizitelor regulate la medic;
  • absența contactului cu familia și prietenii;
  • reducerea practicării exercițiilor fizice.

Pentru a îmbunătăți sănătatea inimii, cât și pentru a preveni îmbolnăvirea, este important să conștientizăm cu adevărat factorii de risc ce ne pun în pericol inimile:

  • dieta bogată în grăsimi saturate, grăsimi trans, colesterol și sare;
  • activitatea fizică insuficientă;
  • consumul abuziv de alcool;
  • fumatul.

Astfel, pentru a reduce riscul bolilor de inimă și a atacului de cord este important să prevenim influența acestor factori, să adoptăm un stil alimentar și de viață sănătos, să menținem sub control tensiunea arterială, colesterolul și nivelul zahărului din sânge în limitele normale.

 

Sursa: world-heart-federation.org