Ziua mondială a psoriazisului (World Psoriasis Day) se marchează în fiecare an la 29 octombrie. Este o zi dedicată persoanelor care sunt afectate de psoriazis sau de artrită psoriazică, fiind marcată în prezent în peste 70 de ţări, scriu site-urile https://www.psoriasis.org/world-psoriasis-day/ şi https://ifpa-pso.com.

Evenimentul este marcat de Federaţia Internaţională a Asociaţiilor de Psoriazis (IFPA), un for internaţional fondat în 1971 şi format din organizaţii de psoriazis din diferite ţări ale lumii, care se reunesc pentru a dezbate probleme importante care afectează comunităţile bolnavilor de psoriazis.

Federaţia Internaţională a Asociaţiilor de Psoriazis (IFPA) s-a reunit, pentru prima dată, în luna iulie 2004, când a decis stabilirea unei zile dedicate persoanelor afectate de psoriazis, începând chiar cu anul în curs, la data de 29 octombrie, potrivit site-ului oficial dedicat acestei zile, www.worldpsoriasisday.com.

Ziua mondială a psoriazisului atrage atenţia pacienţilor, cadrelor medicale, dar şi populaţiei, în general, asupra implicaţiilor pe care le presupune această maladie şi asupra severităţii ei. Manifestările prilejuite de această zi au ca scop facilitarea accesului bolnavilor la un tratament adecvat.

În 2023, tema Zilei mondiale a psoriazisului este „Access for All.”, pledându-se pentru ideea că persoanele cu boală psoriazică trebuie să aibă acces la tratamentul potrivit la momentul potrivit. În prezent, tratamentele pentru această afecţiune sunt avansate, iar cercetarea în îngrijirea holistică este în continuă evoluţie, conform site-ului https://ifpa-pso.com/.

Tot în 2023, a avut loc, la 3 iulie, la Singapore, Forumul Federaţiei Internaţionale a Asociaţiilor de Psoriazis (IFPA), care a pus accentul pe Asia, conform site-ului https://ifpa-pso.com/ şi paginii de facebook https://www.facebook.com/PsoriasisAsiaPacific/.

Europa este regiunea cu cea mai mare prevalenţă a bolii psoriazice la nivel global, aproximativ 6,4 milioane persoane suferind de această boală, menţionează site-ul https://lastmile.foleon.com.

Psoriazisul este o afecţiune cutanată cronică, caracterizată printr-o evoluţie accelerată a celulelor pielii. În mod normal, celulele pielii se regenerează în 28-30 de zile, însă, în cazul psoriazisului, acest proces are loc în trei-şase zile. Această accelerare are drept consecinţă apariţia unor plăci tegumentare îngroşate, de culoare roz, acoperite cu cruste alb-sidefii, conform site-ului Societăţii Române de Dermatologie, www.srd.ro.

Psoriazisul nu este contagios, dar se extinde, putând afecta şi alte organe. Fiind o afecţiune cu debut la orice vârstă şi incidenţă egală pe sexe, psoriazisul presupune existenţa unor leziuni eritemato-scuamoase tipice localizate pe scalp şi pe zonele de extensie (coate, genunchi). Deşi cei mai mulţi pacienţi prezintă forme uşoare care pot fi tratate topic, 15-25% din cazuri sunt moderate şi severe, determinând un disconfort fizic crescut, un stres psiho-social sever şi, în final, un impact negativ asupra calităţii vieţii pacientului, mai notează site-ul www.srd.ro.

Artrita psoriazică este un tip de artrită ce apare la aproximativ 15% dintre pacienţii cu psoriazis. Această formă de artrită poate afecta orice încheietură, iar simptomele variază de la persoană la persoană. Cercetătorii au demonstrat faptul că inflamarea îndelungată a articulaţiilor poate duce la distrugerea articulaţiilor respective. Tratamentele existente sunt eficiente pentru majoritatea pacienţilor, informează site-ul Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, https://www.apaa.ro/.

Sursa foto: awarenessdays.com