Ziua mondială a psoriazisului (World Psoriasis Day) este marcată în fiecare an la 29 octombrie. Este o zi dedicată persoanelor care sunt afectate de psoriazis sau de artrită psoriazică, fiind sărbătorită în prezent în peste 70 de ţări.
Psoriazisul este o boală autoimună cu o puternică componentă genetică, care se manifestă prin descuamări însoţite de mâncărime şi pete roşii de dimensiuni diferite, la nivelul pielii. Zonele afectate frecvent sunt pielea genunchiului, cotului şi scalpul. Psoriazisul este o boală de piele şi nu numai, netransmisibilă, de care suferă circa un milion de romani, adică 5% din populaţie, însă doar 50% dintre cazuri sunt diagnosticate şi tratate.
Artrita psoriazică este un tip de artrită ce apare la aproximativ 15% dintre pacienţii cu psoriazis. Această formă de artrită poate afecta orice încheietură, iar simptomele variază de la persoană la persoană. Cercetătorii au demonstrat faptul că inflamarea îndelungată a articulaţiilor poate duce la distrugerea articulaţiilor respective.
Tratamentele existente sunt eficiente pentru majoritatea pacienţilor, iar informații suplimentare puteți găsi pe site-ul Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, https://www.apaa.ro/.
Federaţia Internaţională a Asociaţiilor de Psoriazis (IFPA) s-a reunit, pentru prima dată, în luna iulie 2004, când a decis stabilirea unei zile dedicate persoanelor afectate de psoriazis, începând chiar cu anul în curs, la data de 29 octombrie, potrivit site-ului oficial dedicat acestei zile, www.worldpsoriasisday.com.
Europa este regiunea cu cea mai mare prevalenţă a bolii psoriazice la nivel global, aproximativ 6,4 milioane persoane suferind de această boală, menţionează site-ul https://lastmile.foleon.com.
Sursa foto: https://ifpa-pso.com/world-psoriasis-day