Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, aniversată în fiecare an la 4 februarie, invită populaţia la conştientizare şi la acţiune pentru o lume mai puţin împovărată de cancer.

Cancerul este a doua cauză de deces la nivel mondial, reprezentând aproape 1 din 6 decese la nivel global. Cancerul pulmonar, de prostată, colorectal, de stomac şi de ficat sunt cele mai frecvente tipuri de cancer la bărbaţi, în timp ce cancerul de sân, colorectal, pulmonar, cervical şi tiroidian sunt cele mai frecvente în rândul femeilor, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

În Regiunea est-mediteraneană a OMS, majoritatea cazurilor de cancer sunt diagnosticate într-un stadiu avansat, când tratamentele sunt mai puţin eficiente. Estimările modelate arată că până în 2030, Regiunea va avea cea mai mare creştere a poverii cancerului dintre toate cele şase regiuni ale OMS. Cancerul provoacă aproape 459.000 de decese în fiecare an în această regiune, ce cuprinde 21 de state şi teritoriul palestinian ocupat. Potrivit datelor publicate de OMS cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului 2023, aproximativ 1,6 milioane de cazuri de cancer s-au înregistrat în regiune în ultimii cinci ani. Aproape 734.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer în fiecare an, iar în 2040 se estimează că numărul persoanelor diagnosticate va fi cu aproximativ 50% mai mare. Astfel, Ziua Mondială a Cancerului urmăreşte să promoveze conştientizarea cancerului ca problemă de sănătate publică şi să consolideze acţiunile pentru îmbunătăţirea accesului la îngrijire de calitate, screening, depistare precoce, tratament şi îngrijiri paliative, notează https://www.emro.who.int/.

Ianuarie a fost Luna de conştientizare a cancerului de col uterin, o şansă ideală pentru OMS şi partenerii de a creşte gradul de conştientizare cu privire la cancerul de col uterin şi vaccinarea împotriva papilomavirusului uman (HPV), principala cauză a cancerului de col uterin. În 2024, Luna de conştientizare a cancerului de col uterin şi-a propus să evidenţieze importanţa creşterii accesului la vaccinurile HPV, screening-ul regulat şi tratamentul de ultimă generaţie pentru cancerul de col uterin în stadiile incipiente. Obiectivul comun este de a reduce dramatic apariţia cancerului de col uterin până în 2030 şi de a elimina boala ca problemă de sănătate publică până în 2120.

Şi Agenţia Europeană pentru Securitate şi Sănătate în Muncă (EU-OSHA) se angajează ferm în lupta împotriva cancerului, prima cauză de mortalitate profesională din UE. Ca parte a acestui efort, EU-OSHA a realizat un studiu între septembrie 2022 şi februarie 2023 cu privire la expunerea lucrătorilor pentru identificarea factorilor de risc de cancer la locul de muncă, cu scopul de a îmbunătăţi protecţia împotriva substanţelor periculoase şi pentru a contribui la actualizarea legislaţiei UE. Primele rezultate ale sondajului au identificat radiaţiile ultraviolete solare (UV), emisiile de gaze de eşapament ale motoarelor diesel, benzenul, silicea cristalină respirabilă şi formaldehida ca fiind cele mai frecvente expuneri profesionale probabile dintre cei 24 de factori de risc de cancer analizaţi.

De asemenea, sondajul oferă informaţii despre lucrătorii care au suferit expuneri multiple în ultima săptămână de lucru, ceea ce înseamnă expunerea la cel puţin doi factori de risc de cancer, care nu se produc neapărat în acelaşi timp sau prin acelaşi proces de lucru. Datele arată că peste 60% din lucrătorii din industriile minieră şi extractivă şi din activităţile de construcţii au suferit expuneri multiple. Sondajul a arătat că în cazul lucrătorilor de la un loc de muncă de dimensiuni mici sau micro (cu mai puţin de 50 de angajaţi) există o probabilitate de 1,3 ori mai mare de a fi expuşi la unul sau mai mulţi factori de risc de cancer decât în cazul celor care lucrează în companii medii sau mari. EU-OSHA a analizat, de asemenea, datele privind diferitele circumstanţe ale expunerii la fiecare factor de risc, evidenţiază https://osha.europa.eu/.

Uniunea pentru Controlul Internaţional al Cancerului (Union for International Cancer Control – UICC), cu sediul la Geneva, desfăşoară o campanie multianuală cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului, care se traduce prin mai multă expunere şi implicare, mai multe oportunităţi de a creşte gradul de conştientizare globală şi, în cele din urmă, mai mult impact, notează www.uicc.org.

Tema pentru Ziua Mondială a Cancerului 2022-2024 este ”Close the Care Gap” (Închideţi decalajul în îngrijire). Ultimul an al campaniei, 2024, are sloganul ”Together, we challenge those in power” (Împreună, îi provocăm pe cei de la putere) şi se referă la atragerea atenţiei la un nivel superior – evidenţiază https://www.worldcancerday.org/. ”Ne vom ridica vocile pentru a-i implica pe liderii noştri. Acum, că avem cunoştinţe şi o comunitate unită alături de noi, suntem gata să zdruncinăm bazele nedreptăţii – să devenim avocaţi pe tot parcursul vieţii, complet pregătiţi pentru a impulsiona o schimbare de durată. Împreună, ne vom asigura că liderii noştri ştiu că cerem angajamentul de a acorda prioritate cancerului, de a crea strategii inovatoare menite să confrunte inechitatea şi de a ne investi resursele pentru a realiza o lume justă şi fără cancer. Vom face apel la lideri să elimine inechităţile în materie de sănătate prin abordarea cauzelor lor fundamentale, asigurându-ne că toată lumea are acces la servicii de sănătate de calitate când, unde şi cum are nevoie de ele.”, reprezintă îndemnul campaniei.

Ziua Mondială împotriva Cancerului a fost iniţiată la 4 februarie 2000 la Summitul Mondial Împotriva Cancerului pentru Noul Mileniu de la Paris. Carta de la Paris urmăreşte să promoveze cercetarea, prevenirea cancerului, îmbunătăţirea serviciilor pentru pacienţi, sensibilizarea şi mobilizarea comunităţii globale pentru a progresa în lupta împotriva cancerului şi pentru adoptarea Zilei Mondiale împotriva Cancerului.

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este marcată şi în România. La 10 iunie 2015, plenul Senatului a adoptat două propuneri legislative, prin care 1 octombrie a fost declarată Ziua de luptă împotriva cancerului de sân, iar 4 februarie – Ziua luptei împotriva cancerului. Camera Deputaţilor, forul decizional în acest caz, a adoptat proiectul legislativ privind declararea zilei de 4 februarie – Ziua luptei împotriva cancerului, la 13 octombrie 2015. În expunerea de motive a actului normativ se arată că Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este parte a campaniei universale a luptei cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris.

La 10 noiembrie 2015, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii referitoare la declararea zilei de 4 februarie drept Ziua luptei împotriva cancerului, iar Legea 274/2015 privind instituirea acestei zile a fost publicată în Monitorul Oficial la 13 noiembrie 2015. Potrivit Legii 274/2015, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi organizaţiile nonguvernamentale pot acorda, cu acest prilej, susţinere materială şi financiară pentru organizarea de evenimente dedicate creşterii nivelului de educaţie sanitară şi a gradului de conştientizare în ceea ce priveşte această maladie. Totodată, Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune pot realiza şi pot include în programele lor emisiuni dedicate acestei zile.

Statisticile din România arată o creştere cu 22% a numărului de cazuri noi de cancer în ţară, în primele trei trimestre din 2023 comparativ cu 2022, potrivit https://fabc.ro/. Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) marchează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului în 2024, la 5 februarie, la Art Safari, începând cu ora 10.30. Acţiunea are rolul de a pune pe agenda publică problematica oncologiei româneşti, cu toate componentele sale: screening populaţional pentru o diagnosticare precoce, investigaţii genetice şi moleculare pentru acces la terapii ţintite, creşterea calităţii vieţii pacienţilor cu cancer, soluţii pentru eliminarea discontinuităţii tratamentelor, monitorizare şi programe de reabilitare.

Evenimentul se va concentra pe mărturii ale pacienţilor, poveştile de viaţă ale acestora, experienţele lor în sistemul medical românesc, realităţile trăite zilnic de aceştia în sistemul de sănătate, toate în contextul lipsei implementării legii 293/2022 – Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului. Pagina de Facebook a FABC va transmite evenimentul în direct. Duminică, 4 februarie, începând cu ora 18.00, pacienţii şi publicul larg pot asista la iluminarea clădirii Art Safari în culoarea specifică zilei mondiale de luptă împotriva cancerului. AGERPRES