Ziua Mondială de luptă împotriva Cancerului Pulmonar este marcată anual pe 1 august, în contextul în care boala are incidența și mortalitatea cea mai mare în lume, iar fumatul este principalul factor etiologic incriminat pentru 90% dintre cazurile de cancer pulmonar.

„Cancerul pulmonar este una din cele mai grave consecinte ale fumatului! Intr-o bronhie sau în plamân se dezvoltă o tumoră malignă, care evoluează mult timp fără simptome. În dezvoltarea ei, ea poate invada structuri anatomice învecinate (inima, vase, coaste) sau poate trimite celule la distantă, în alte organe (creier, ficat, oase) producând metastaze. Factor de risc principal: fumatul (deși nu sunt foarte mulți fumători care fac cancer, se știe că cca 85% dintre bolnavii cu cancer pulmonar sunt fumatori). Fumul de țigară este un amestec ucigător de substante cancerigene care pot provoca mai devreme sau mai târziu cancerul. De aceea, riscul fumătorilor este cumulativ, cu cât fumează mai multă vreme, cu atât crește riscul de cancer. Invers, cei care abandonează fumatul au un risc din ce în ce mai mic de a face cancer, ajungând însă ca nefumatorii abia după 10 ani”, atenționează reprezentanții Societății Române de Pneumologie.

În același timp, în Ghidul pacientului, al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, se arată că „sunt beneficii considerabile în supraviețuire, în ultimii ani, datorită noilor terapii. Cancerul pulmonar este în continuă creștere peste tot în lume, atât ca prevalență, cât și ca mortalitate. În țările dezvoltate, ca urmare a politicilor privind fumatul, s-a observat o scădere la bărbați și o menținere în platou la femei a prevalenței. Fumatul rămâne factorul etiologic principal incriminat pentru 90% dintre cazurile de cancer pulmonar. Studii recente sugerează că, aproximativ o treime din cazurile de cancer nou descoperite ar putea fi evitate prin eliminarea sau reducerea expunerii la factorii carcinogeni cunoscuți. Deși au fost implementate o serie de intervenții asupra stilului de viață care s-au dovedit eficiente, atenția se îndreaptă în primul rând asupra prevenției primare”.

Totodată, reprezentanții Societății Române de Pneumologie (SRP) atenționează că de multe ori, cancerul pulmonar începe să se manifeste când deja a evoluat mult timp în tăcere, făcând ca diagnosticul să se pună adesea în faze avansate.

Potrivit SRP, tusea sau schimbarea caracterului tusei, este un simptom adesea neglijat de fumători, care-l consideră „normal”, dar expectorația cu striuri de sânge sau chiar hemoptizia -expectorarea de sânge- sunt adesea atât de alarmante încât pacientul se prezinta la medic în aceeași zi. De asemenea, alte simptome sunt și durerile toracice persistente, scăderea în greutate, lipsa poftei de mâncare, răgușeala de apariție recentă și care nu mai trece sau lipsa de aer, dar nici unul dintre simptome nu este tipic, de multe ori acestea pot lipsi cu desăvârșire.