În urmă cu 11 ani, la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 12 noiembrie a fost declarată ca fiind ziua mondială de luptă împotriva pneumoniei.

Boala continuă să fie una dintre principalele cauze ale deceselor în rândul copiilor de până la cinci ani şi asta în condiţiile în care maladia este uşor de prevenit şi de tratat. Pneumonia poate avea cauze virale, bacteriene şi chiar fungice şi poate surveni la orice vârstă, putând duce, în cazul în care nu este tratată la timp, la forme severe, având ca finalitate decesul pacientului. 10 la sută dintre pacienţii care dezvoltă pneumonie fac o formă gravă, jumătate dintre aceştia ajungând în secţiile de Terapie Intensivă.

Potrivit reprezentanţilor UNICEF, în 2018, la nivel mondial, aproape 800.000 de copii cu vârstă mai mică de 5 ani au murit din cauza pneumoniei.

Din păcate, în continuare există un număr mare de pacienţi care, în ciuda antibioticelor existente, necesită internare în spital şi administrarea unui tratament agresiv. Nu puţini sunt cei care ajung în Secţia de Terapie Intensivă, deoarece prognosticul lor este rezervat. Una dintre cauze este folosirea nejustificată a antibioticelor care a dus la formarea unor tulpini rezistente, astfel încăt medicaţia administrată de noi nu mai poate avea efect”, spune conf. dr. Ovidiu Fira Mladinescu, şef Secţie Pneumologie II, Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeş Timişoara.

Anul 2020 a adus o nouă provocare, pneumonia fiind una dintre consecinţele infecţiei cu noul coronavirus în cazul pacienţilor cu forme moderate şi severe de Covid 19. Peste douăzeci la sută dintre bolnavii infectaţi cu Covid 19 dezvoltă o pneumonie specifică, ce poate conduce la inflamarea bilaterală a plămânilor pacientului.

În cazul pacienţilor infectaţi cu SARS COV 2, cu o afectare pulmonară gravă, care dezvoltă o pneumonie extinsă, există un risc semnificativ. Aceşti pacienţi trebuie internaţi de urgenţă în spital pentru a putea fi monitorizaţi în permanenţă. Vorbim de cazurile severe de infecţie cu noul coronavirus. În cazul lor decompensarea se poate produce foarte repede”, spune conf. dr. Ovidiu Fira Mladinescu, şef Secţie Pneumologie II, Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeş Timişoara.

În 2019, la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeş din Timişoara au fost internaţi cu diagnosticul de pneumonie peste 1300 de pacienţi. 79 dintre aceştia au decedat.