Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer este marcată, începând din 2022, în prima zi de duminică a lunii iunie.

În 2022, cu câteva zile înainte de marcarea primei ediţii a Zilei Naţionale a Supravieţuitorilor de Cancer, a fost organizat la Palatul Parlamentului, evenimentul „Provocări şi soluţii privind îmbunătăţirea vieţii supravieţuitorilor de cancer”, în cadrul căruia peste o sută de persoane care au supravieţuit cancerului au primit, simbolic, diplome şi cupe de învingători. Diplomele au fost oferite de senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, care a explicat cu acest prilej, că, pentru marcarea Zilei Naţionale a Supravieţuitorilor de Cancer, a fost ales drept simbol nufărul galben, asociat cu puterea interioară şi liniştea, caracteristici ale supravieţuitorilor, potrivit unui comunicat de presă al Senatului României.

Pe 5 iunie 2022 de Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer, Fundaţia Renaşterea şi Institutul Oncologic „Pr. Dr. Alexandru Trestioreanu” Bucureşti (IOB), cu sprijinul MSD România, ca parte a proiectului Race for the Cure, au inaugurat Copacul Luminii, o instalaţie urbană modernă.

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer a organizat, în perioada 1-4 iunie 2023, a XV-a ediţie a Conferinţei Naţionale FABC, cu tema „ZIUA SUPRAVIEŢUITORILOR DE CANCER”, în contextul noii legi cu acelaşi nume. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa a peste 150 de pacienţi şi aparţinători din cele 22 de asociaţii membre FABC şi 27 de speakeri.

Ajunsă la cea de-a treia ediţie, în 2024, Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer a fost marcată de Parlamentul României printr-o dezbatere organizată de către senatoarea Nicoleta Pauliuc, iniţiatoarea Legii Zilei naţionale a supravieţuitorilor de cancer, la 27 mai, sub tematica „Diagnostic: Supravieţuitor”. Evenimentul s-a desfăşurat sub egida Administraţiei Prezidenţiale a României – Departamentul Sănătate Publică. Manifestările, cu prilejul acestei zile, au loc sub Înaltul Patronaj al Senatului României şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Ilfov, în perioada 27 mai – 2 iunie a.c., sub tematica „Cancerul este un diagnostic, nu o condamnare – importanţa eforturilor de prevenţie care trebuie făcute pentru a limita cât mai mult prezenţa şi impactul acestei boli teribile”. În discursul său, senatoarea Nicoleta Pauliuc, a afirmat, că din punct de vedere legislativ, România a făcut paşi importanţi pentru sprijinirea pacienţilor oncologici, comparativ cu ceea ce se întâmplă şi la nivel european şi internaţional. Senatoarea a prezentat, în cadrul evenimentului, coordonatele unui nou proiect legislativ privind măsuri pentru promovarea screening-ului, aşa cum este definit de Legea drepturilor pacientului 46/2003, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit unul comunicat al Senatului.

În 2021, la iniţiativa senatoarei PNL, Nicoleta Pauliuc, supravieţuitoare de cancer, mai mulţi deputaţi şi senatori ai PNL, au depus la Senat, un proiect de Lege privind declararea primei zile de duminică din luna iunie ca Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer. Propunerea legislativă a fost elaborată în urma consultării cu organizaţiile neguvernamentale implicate în lupta împotriva cancerului: Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), Asociaţia Pacienţilor cu Boli Cronice „Restart la Viaţă”, Asociaţia Sprijin, Organizare, Suport pentru Pacienţii cu Mielom Multiplu – SOS Mielom, Asociaţia ROZ, Asociaţia PAVEL, Asociaţia Pacienţilor cu Tumori neuroendocrine, Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), potrivit https://www.cdep.ro şi https://cancer-plan.ro/.

În expunerea de motive se aminteşte faptul că Parlamentul României a adoptat în 2015, Legea privind declararea zilei de 4 februarie Ziua luptei împotriva cancerului precum şi Legea pentru declararea zilei de 1 octombrie Ziua luptei împotriva cancerului de sân. Aceste legi, însă, au în vedere doar pe bolnavii de cancer, nu şi pe supravieţuitorii acestei boli, deşi fiecare dintre aceste categorii de oameni are probleme specifice de gestionat. „Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer urmăreşte să ofere o oportunitate pentru toate persoanele care trăiesc cu antecedente de cancer, pentru ca acestea să se conecteze, dar şi ca să atragă atenţia societăţii asupra provocărilor şi soluţiilor privind îmbunătăţirea calităţii şi creşterea duratei de viaţă a supravieţuitorilor de cancer”, potrivit https://www.cdep.ro.

Comisia Europeană a prezentat, la 3 februarie 2021, Planul european de combatere a cancerului – o nouă abordare a UE în materie de prevenire, tratament şi de îngrijire în afecţiunile oncologice, se mai precizează în expunerea de motive. Conform acestuia, numărul persoanelor care au supravieţuit unei afecţiuni oncologice a crescut anual, numărul estimat al acestora ajungând la peste 12 milioane numai în Europa. Supravieţuitorii cancerului se confruntă, însă, din nefericire, cu provocări semnificative, printre care: gestionarea insuficientă a efectelor întârziate şi pe termen lung ale tratamentului oncologic, coordonarea deficitară şi lipsa de comunicare între furnizorii de servicii medicale, nevoi psihosociale nesatisfăcute şi probleme legate de reabilitare, de suferinţă emoţională, de recurenţa tumorilor şi de metastază, obstacole atunci când doresc să se întoarcă în câmpul muncii. „Studiile indică faptul că situaţia profesională a persoanelor diagnosticate cu cancer se deteriorează adesea considerabil la câţiva ani de la diagnosticare. Măsurile de facilitare a integrării sociale şi a reintegrării la locul de muncă, inclusiv o evaluare timpurie şi adaptarea condiţiilor de muncă pentru pacienţii bolnavi de cancer, ar trebui să facă parte integrantă din parcursul pacientului”.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, la 4 octombrie 2021. În 11 octombrie 2021, proiectul de lege a fost prezentat în Camera Deputaţilor, iar la 21 decembrie 2021 a fost adoptat, în plen, de către deputaţi.

Legea privind declararea primei zile de duminică din luna iunie ca Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer a fost promulgată la 13 ianuarie 2022 prin Decretul nr. 50/2022, de către preşedintele României, Klaus Iohannis, devenind Legea nr. 18/2022. Conform acestei legi, supravieţuitorii de cancer sunt persoanele care nu mai prezintă boala după încheierea tratamentului, persoanele care primesc în continuare tratament pentru a reduce riscul de recidivă a cancerului şi persoanele care au boala sub control, au puţine simptome şi care primesc tratament pentru a gestiona cancerul ca boală cronică. În România, anual, aproximativ 100.000 de persoane sunt diagnosticate cu diverse afecţiuni oncologice. Tot anual, între 45.000 şi 50.000 de români îşi pierd viaţa din cauza cancerului. În săptămâna premergătoare Zilei Naţionale a Supravieţuitorilor de Cancer, autorităţile administraţiei publice centrale şi instituţiile publice vor organiza manifestări pe teme precum: elaborarea unei legislaţii prietenoase cu supravieţuitorii de cancer; reintegrarea la locul de muncă, incluziunea socială, serviciile sociale şi beneficiile de asistenţă socială a supravieţuitorilor de cancer; accesul la servicii medicale şi medicamente a supravieţuitorilor de cancer; accesul supravieţuitorilor de cancer la produse financiare, în special credite şi asigurări; reintegrarea în şcoală a copiilor supravieţuitori de cancer, conform https://cancer-plan.ro/.

De Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer, Parlamentul României asigură proiecţii reprezentative pe clădirea Palatului Parlamentului între orele 22.00-24.00. Totodată, Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni şi/sau aspecte de la manifestările dedicate Zilei Naţionale a Supravieţuitorilor de Cancer. AGERPRES

 

Sursa foto: Nicoleta Pauliuc/Facebook