CE ESTE HPV?

Virusul Papiloma uman (Human Papilloma Virus) face parte dintr-o familie comună de virusuri  care infectează epiderma și mucoasele. În prezent, sunt cunoscute peste 100 de tulpini de virus Papiloma uman care afectează organele genitale interne sau externe, zona anală, anumite părți ale pielii precum și zona orofaringiană, atât la femei, cât și la bărbați. Din cele 100 de tulpini cunoscute, cel puțin 14 cauzează cancer fiind considerate “de risc înalt”. Între acestea se numără tulpinile 16 și 18 implicate în apariția a 70% dintre cancerele cervicale și a leziunilor precanceroase. Tulpinile HPV cu risc scăzut în mod special 6 și 11, cauzează 90% dintre verucile genitale care foarte rar determină cancer.

AFECȚIUNI ASOCIATE INFECȚIEI CU HPV

De cele mai multe ori, sistemul imunitar reușește să elimine virusul în decurs de doi ani, înainte ca acesta să producă probleme de sănătate. Uneori însă infecția poate persista mai mult timp în organism. În acest caz, ea este asociată cu apariția verucilor genitale și mai multor tipuri de cancer.

 

Infecția cu HPV este responsabilă pentru:

  • 99% dintre cazurile de cancer de col uterin
  • 88% dintre cazurile de cancer anal
  • 70% dintre cazurile de cancer vaginal
  • 43% dintre cazurle de cancer vulvar
  • 50% dintre cazurile de cancer penian
  • 72% dintre cazurile de cancer orofaringian (cancere ale gurii, ale corzilor vocale, partea din spate a gâtului, inclusiv baza limbii și a amigdalelor)

 

PE CINE AFECTEAZĂ INFECȚIA CU HPV

Infecția cu virusul HPV afectează atât femeile, cât și bărbații. Bărbații sunt vectori de transmitere ai virusului, dar pot să și dezvolte afecțiuni determinate de infecția cu HPV inclusiv cancere – cancere ale zonei anale, cancer penian sau cancere ale cavității bucale, ce pot afecta buzele, limba, amigdalele, faringele sau esofagul.

La nivelul Uniunii Europene, România este, din păcate, țara cu cea mai mare incidență și cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, malignitate cauzată aproape în totalitate (99%,) de infecția cu HPV. Rata de mortalitate prin cancer de col uterin în România este de patru ori mai mare decât media la nivelul Uniunii Europene. Pe lângă cancerul de col uterin, infecția cu HPV este asociată și cu dezvoltarea altor tipuri de cancer care afectează deopotrivă femeile și bărbații: de exemplu, cancere ale organelor genitale masculine sau feminine – penis, vagin sau vulvă sau cancerul de anus.

Anual, în România, infecțiile cu  HPV sunt responsabile de apariția a 3380 de noi cazuri de cancer de col uterin și aproximativ 500 de noi cazuri de alte tipuri de cancer atribuibile infecției HPV. În România mor anual peste 1800 de femei, deși cele circa 5 decese în medie pe zi sunt prevenibile prin vaccinare și screening.

Doar 31% dintre femeile din România asociază cancerul de col uterin cu infecția cu HPV

Potrivit unui sondaj de opinie realizat în anul 2020 de catre IRES la solicitarea INSP, doar 36% dintre femeile intervievate au auzit de HPV, iar dintre acestea doar 31% au asociat această infecție cu cancerul de col uterin.

 

CUM SE TRANSMITE VIRUSUL?

Infecția cu HPV este cea mai frecventă și mai răspândită infecție virală cu transmitere sexuală. Se estimează căaproximativ 80% dintre bărbaţi și femei se vor infecta cu HPV într-o anumită etapă a vieţii lor.

CUM NE PUTEM PROTEJA COPIII DE INFECȚIA CU HPV ȘI AFECȚIUNILE ASOCIATE ACESTEIA?

Vaccinarea anti-HPV, atât a fetelor, cât și a băieților, este cea mai bună metodă de a-i proteja împotriva diverselor tipuri de cancer pe care le-ar putea dezvolta mai târziu, ca urmare a infecției cu virusul HPV. Vaccinarea este un mijloc eficient și sigur pentru a preveni infecțiile cu HPV și afecțiunile asociate acestora: cancer de col uterin, vaginal, vulvar,anal, penian, leziuni precanceroase, veruci genitale și anale și infecții persistente cauzate de HPV.

VÂRSTA OPTIMĂ PENTRU VACCINARE

Cel mai bun răspuns imun din partea organismului apare atunci când este administrat înainte de debutul vieții sexuale, în intervalul 9-15 ani. Însă, este bine de știut că vaccinurile HPV oferă protecție chiar și în cazul în care s-a depășit vârsta adolescenței.

În România, vaccinarea anti-HPV este inclusă în cadrul Programului Național de Vaccinare, pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani. Vaccinarea este gratuită și se face la solicitarea părinților/reprezentanților legali, în baza unei cereri depuse la medicul de familie.

În funcție de vârsta la care se administrează vaccinul, schema de vaccinare poate să includă două sau trei doze. Discută cu medicul copilului despre vârsta optimă și modul de administrare.

CÂT DUREAZĂ PROTECȚIA OFERITĂ PRIN VACCINARE

Studiile de urmărire au demonstrat că protecția s-a menținut la un nivel relativ constant, nefiind necesară administrarea unor doze de rapel. Pe baza acestor studii, se apreciază că protecția oferită de vaccinuri se poate extinde pe toată durata vieții.

Vaccinurile HPV și-au dovedit eficiența și siguranța pe parcursul a mai bine de 13 ani de utilizare, câteva sute de milioane de doze fiind distribuite și utilizate în această perioadă. Siguranța vaccinurilor HPV a fost strict monitorizată de organizații internaționale, cum ar fi The European Medicines Agency (EMA) – Agenţia Europeană a Medicamentelor și Comitetul consultativ internaţional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, privind siguranţa vaccinurilor. Acestea au raportat că vaccinurile HPV au un profil de tolerabilitate bun și nu au efecte secundare grave cunoscute pe termen lung.

VACCINAREA ÎMPOTRIVA HPV FUNCȚIONEAZĂ

În diverse țări unde vaccinarea anti-HPV a fost introdusă în programele naționale de imunizare, a scăzut semnificativ numărul cazurilor de infecții cu HPV, veruci genitale și leziuni precanceroase. În Statele Unite, infecțiile cu tipurile de tulpini ce cauzează majoritatea cancerelor strict legate de infecția cu HPV au scăzut cu 86% în rândul adolescentelor.

Un studiu realizat în 2020 în Suedia a relevat că riscul de a dezvolta cancer cervical invaziv a fost mai mic cu 53% atunci când vaccinarea împotriva HPV a fost efectuată între vârstele 17 și 30 de ani și mai mic cu 88% dacă vaccinarea împotriva HPV a fost începută înainte de vârsta de 17 ani. Acest studiu suedez arată pentru prima dată că vaccinarea anti-HPV este direct asociată cu un risc semnificativ redus de apariție a cancerului cervical invaziv, mai ales atunci când vaccinul este administrat adolescenților și adulților tineri.

De asemenea, un studiu amplu derulat în Scoția a arătat că, prin comparație cu femeile nevaccinate născute în anul 1988, femeile vaccinate născute în 1995 și 1996 au un risc cu 80-90% mai mic de a dezvolta leziuni canceroase și leziuni precanceroase ce pot evolua către forme mai mult sau mai putin avansate de cancer de col uterin.

O eficacitate de 100% a vaccinului fost demonstrată de un studiu derulat pe parcursul a 12 ani în țările nordice. Niciun caz de displazie cervicală severă cauzată de tulpinile HPV 16 și 18 nu a fost identificat într-un eșantion larg de femei vaccinate. S-a observat si reducerea semnificativă a incidenței cazurilor de veruci genitale în urma vaccinării anti-HPV.

Extinzând analiza în afara teritoriului Uniunii Europene, Australia reprezintă un exemplu de referință în termeni de bune practici în controlul cancerelor cauzate de infecția cu HPV. Este una din primele țări care a implementat (încă din 2007) un program public de vaccinare anti-HPV dedicat fetelor și tinerelor femei și este prima țară care a asigurat și pentru băieți accesul gratuit la vaccinare anti-HPV. Includerea băieților în program a fost considerată vitală din motive de echitate, având în vedere povara substanțială a bolilor cauzate de HPV si în rândul bărbaților. Datorită ratelor de vaccinare ce urmează o tendință ascendentă, Australia este prima țară din lume care a anunțat că urmeaza să elimine complet îmbolnavirile prin cancer de col uterin în următorii 20 de ani.