Prof. Univ. Dr. Florin Mitu, fost Președinte al Clubului Rotary Iași, Șeful Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Clinic de Recuperare Iași, a vorbit într-un interviu acordat platformei CardiologieModernă.ro, despre importanța evenimentului Promenada Inimilor, care va avea loc în data de 2 octombrie 2022, în Iași.

”În primul rând este o manifestare care dorește să promoveze activitatea fizică la nivelul populației. Este un eveniment dedicat Zilei Mondiale a Inimii, care se sărbătorește în fiecare an pe 29 septembrie. Printre organizatorii acestui eveniment, pe lângă Cluburile Rotary din Iași, inclusiv Rotaract și Iteract, se numără și Fundația Română a Inimii și Societatea Română de Cardiologie. ”

Promenada Inimiilor este un eveniment susținut de către Primăria Municiului Iași, care a asigurat logistica evenimentului. De asemenea, medicul cardiolog menționează și alți participanți activi din cadru evenimentului: ”Trebuie menționată Liga Studenților Mediciniști, medicii rezidenți de la Clinica de Cardiologie de la Spitalul Clinic de Recuperare Iași, pe care o coordonez. Vor participa câțiva sportivi de excepție din Iași, care promovează mișcarea, este vorba despre Mariana și Ionuț Pârju, care sunt cunoscuți în cadrul atletismului din România și din Europa, multiplii campioni naționali și balcanici, cu multiple participări la diferite competiții de atletism.”

O manifestare dedicată prevenției

”Această manifestare este dedicată prevenției bolilor cardiovasculare și nu numai, este dedicată promovării activității fizice, a mișcării la nivel de populație. De aceea invităm pe toți cei care doresc să participe, să facă un pic de mișcare în cadrul acestei acțiuni de prevenție, care se va desfășura duminică, 2 octombrie, începând cu ora 10:00. Plecarea se va face de la Statuia lui Mihai Viteazul din Copou, fiind o plimbare lejeră până la Palatul Culturii, distanța fiind de aproximativ 5 km”, declară dr. Florin Mitu.

Promenada Inimilor – siguranță și informare

”Pe parcursul acestui traseu vor fi 5 locații (corturi), în care vor fi medici tineri și studenți de la medicină din ani terminali, care vor lua tensiunea arterială celor care vor dori să o verifice și vor distribui pliante educaționale, care conțin factorii de risc pentru bolile cardiovasculare.”

Activitatea fizică generează multiple beneficii

Prof. Dr. Florin Mitu subliniază importanța activității fizice și susține demersul evenimentului menționat”Activitatea fizică regulată nu scade doar riscul de îmbolnăvire prin boală cardiovasculară sau prin alte boli, ci ne ameliorează și calitatea vieții, ne dă o stare de bine, de relaxare și ne ajută să ne tonifiem organismul. Scade riscul de îmbolnăvire de orice fel, mai ales prin boli cardiovasculare.”

Clubul Rotary inițiază acțiuni care au în prim-plan sănătatea

”Clubul Rotary a inițiat foarte multe acțiuni pe sănătate. De exemplu, în data de 28 septembrie 2022 a avut loc un proiect în cadrul Rotary Impact, care s-a axat pe promovarea unui stil de viață sănătos. Printre participanți s-au numărat medici din Clubul Rotary Iași, specialiști în domeniul cardiologiei, neurologiei, psihiatriei, care au prezentat importanța păstrării unui stil de viață sănătos. ”

Implicare prin colaborare

Totodată, Clubul Rotary Iași susține proiectele demarate pe tema stilului de viață sănătos și nu numai.

”Au fost proiecte care s-au desfășurat alături de celelalte cluburi din Iași, precum Semimaratonul Iașului. Clubul nostru se axează și pe promovarea educației în școli, cu accentul pe un stil de viață sănătos și  organizează acțiuni care țin de educația copiilor și de promovarea activității școlare. Sunt proiecte care au în vedere educația privind vaccinarea, iar aici menționez atât vaccinarea antigripală, cât și vaccinarea împotriva acestui virus care ne-a afectat pe toți în ultimii 2 ani”, conchide Prof. Dr. Florin Mitu.