Un studiu publicat în revista BMJ Open Sport & Exercise Medicine, afirmă că antrenamentul de mare intensitate în apă, numit adesea HIIT acvatic (AHIIT) îmbunătățește capacitatea de exercițiu la adulții cu afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul și artrita. Cercetătorii spun, de asemenea, că AHIIT are un impact similar cu antrenamentul pe teren (LBHIIT) și poate fi o alternativă sigură și valoroasă pentru persoanele cu afecțiuni cronice care nu pot efectua LBHIIT.

Dr. Mark Slabaugh, specialist în medicina sportivă la Mercy Medical Center din Baltimore, a declarat pentru Medical News Today că beneficiile exercițiilor în apă sunt clare pentru persoanele care suferă de afecțiuni precum tendinita, artrita și durerea cronică.

„Acest studiu ne oferă, în calitate de clinicieni, și mai multe opțiuni pentru pacienții care sunt interesați de antrenamente încrucișate și de antrenamente HIIT, dar nu pot din cauza durerilor articulare”, a spus Slabaugh. „Îmi sfătuiesc pacienții să înceapă cu aceste ședințe ușoare de AHIIT și să lucreze treptat până la o durată mai lungă a antrenamentului, care s-a dovedit a fi un sport care poate fi făcut și în ultimii ani.”

Se consideră că are mai multe beneficii pentru sănătate decât exercițiile de intensitate moderată pentru persoanele cu și fără afecțiuni cronice. Este o opțiune de exercițiu atractivă, deoarece crește capacitatea aerobă și rezistența în același timp. Pe de altă parte, cercetătorii spun că exercițiile în apă pot ajuta la ameliorarea presiunii asupra articulațiilor, permițând oamenilor să efectueze mișcări pe care nu le pot face neapărat pe uscat.

Există, totuși, dovezi contradictorii cu privire la beneficiile fiziologice ale AHIIT.

Echipa de cercetare a analizat 18 studii, comparând modul în care AHIIT a îmbunătățit capacitatea de exercițiu a participanților (măsurată prin consumul de oxigen, teste de mers și alte teste de fitness) în comparație cu LBHIIT. Ei au comparat, de asemenea, AHIIT cu exerciții de intensitate moderată în apă (AMICT) și un grup de control fără exerciții fizice.

Cercetătorii au evaluat certitudinea dovezilor folosind sistemul GRADE recunoscut.

Ei au analizat 868 de participanți – dintre care 74% erau femei – care aveau o serie de afecțiuni, inclusiv dureri de spate, artrită, boală pulmonară cronică (BPOC), diabet de tip 2 și scleroză multiplă. Unii participanți au avut mai mult de o afecțiune cronică.

Studiul a exprimat diferențele dintre grupuri ca diferențe medii standardizate (SMD). Un SMD de 0,2-0,49 a indicat un efect mic, 0,5-0,79 un efect moderat și 0,8 sau mai mult un efect mare.

Cercetătorii au raportat că AHIIT a îmbunătățit moderat capacitatea de exercițiu a participanților (SMD 0,78) și a avut un efect benefic mic în comparație cu AMICT (SMD 0,45). În plus, nu a fost observată nicio diferență în ceea ce privește capacitatea de efort pentru AHIIT în comparație cu LBHIIT.

Au fost mai puține evenimente adverse raportate în AHIIT decât cu LBHIIT. Ratele de aderență pentru AHIIT au variat de la 84% la 100%.

 

Ce au învățat cercetătorii din studiul lor

„O descoperire cheie a acestei meta-analize indică faptul că AHIIT poate fi la fel de benefic ca LBHIIT, care oferă persoanelor cu afecțiuni cronice o altă opțiune pentru HIIT eficient sau, potențial, un mediu mai de succes pentru a începe și continua antrenamentele de mare intensitate”, au spus cercetătorii. Ei au adăugat că sprijinul natural și flotabilitatea apei „pot facilita această eficacitate”.

Ei au subliniat, de asemenea, că este un studiu observațional și au recunoscut că unele dintre studii nu au inclus un evaluator orb, ceea ce ar fi putut afecta rezultatele. Niciunul dintre studii nu a analizat îmbunătățirile pe termen lung ale capacității de exercițiu sau ale calității vieții.

Ei au concluzionat că strategia de căutare detaliată și includerea mai multor afecțiuni cronice, evenimente adverse și aderență au permis o înțelegere mai aprofundată a AHIIT într-o varietate de populații.

Echipa a spus că cercetările viitoare ar trebui să examineze legătura dintre capacitatea de exercițiu și rezultatele cheie legate de pacient, precum și barierele în calea HIIT.

 

Beneficiile exercițiilor în apă

Sydnee Corbin, kinetoterapeut și director al clinicii SporTherapy din Texas, a declarat pentru Medical News Today, că terapia pe bază de apă oferă oamenilor o rezistență sporită, care să ajute în afecțiuni precum osteoartrita, deficite de echilibru, tulburări de procesare senzorială și slăbiciune/decondiționare generalizată, precum și în cazul pacientilor care au suferit o intervenție chirurgicală.

Piscina este o oportunitate excelentă de a oferi feedback senzorial, oferind în același timp rezistență, care este o proprietate unică, dificil de reprodus pe uscat. Un mediu acvatic poate fi o modalitate excelentă de a ajunge la o populație de pacienți care este altfel sedentară sau inactivă, ”a spus Corbin.

Corbin a spus că persoanele cu osteoartrită, dureri lombare sau alte afecțiuni cronice pot fi limitate în toleranța lor la LBHIIT și să nu poată participa pe deplin și să se bucure de beneficiile pe care le oferă HIIT.

„Putem fi mai incluzivi pentru acele populații și să reducem riscurile suplimentare pentru sănătate, prin introducerea AHIIT. Mediul acvatic oferă atât descărcarea articulațiilor, dar și inputul senzorial către sistemul lor, care altfel ar putea fi sensibilizat de durerea cronică, rezistența constantă a apei și, dacă executați într-o piscină încălzită, poate oferi relaxare mușchilor și articulațiilor altfel dureroase”, a spus ea.

Dr. William Ashford, chirurg ortoped la AICA Orthopedics din Atlanta, a declarat pentru Medical News Today că AHIIT prezintă o modalitate de tratament extrem de eficientă, în special pentru persoanele cu afecțiuni musculo-scheletice, cum ar fi artrita și durerile cronice de spate.

Ashford a spus că flotabilitatea apei oferă o rezistență naturală, reducând în același timp stresul articular, permițând oamenilor să efectueze exerciții care ar fi dureroase sau imposibil de executat pe uscat.

Mai mult, beneficiile cardiovasculare ale HIIT sunt bine documentate, iar transpunerea acestui lucru într-un mediu acvatic pare să amplifice aceste beneficii pentru anumite populații”, a spus Ashford.

Respectarea regimurilor de exerciții fizice este un factor critic în gestionarea bolilor cronice.

 

Limitările exercițiului acvatic

Există, de asemenea, limitări ale exercițiilor în apă.

„Deși este eficient pentru mulți, s-ar putea să nu se potrivească tuturor pacienților, în special celor cu anumite tipuri de boli pulmonare cronice, unde presiunea apei ar putea pune probleme respiratorii. De asemenea, accesibilitatea la facilități adecvate poate fi o barieră pentru unii pacienți, ”a spus Ashford.

Acestea fiind spuse, ar trebui făcute mai multe cercetări pentru a identifica modalități de a face terapia pe bază de apă mai accesibilă pentru mai mulți oameni.

„AHIIT se remarcă ca o abordare puternică, adaptabilă și prietenoasă cu pacientul pentru gestionarea diferitelor afecțiuni cronice. Combină beneficiile HIIT cu proprietățile unice ale apei, oferind un efect sinergic care poate fi deosebit de benefic pentru pacienții care se luptă cu exercițiile pe uscat,” a conchis Ashford.

 

 

Sursa: Medicalnewstoday.com